FINDIK
Fındığın Tarihi  |  Fındığın Üretimi  |  Kullanım Alanları  |  Sağlığa Faydaları  |  Tanıtım Filmleri

 

 

-

Fındık; huşgiller (Betulaceae) familyasından “corylus” cinsini oluşturan çalı veya ağaç türlerine verilen ortak isimdir
-
 
Kuzey yarımküresinin ılıman bölgelerinde ve yurdumuzun en çok “Karadeniz Bölgesinde” yetişen (Corylus avellana), erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda yer alan bitkilerdir.

 

Fındık Bitkisi;

  • Fındık ağacı türlere bağlı olarak çalı formunda olduğu gibi, 15-20 m’ye kadar da boylanabilir.
  • Kültür çeşitlerinin çoğu 3-4 m boyundadırlar, bazı ülkelerde tek gövdeli ağaç seklinde yetiştirilir.
  • Fındığın erkek çiçekleri tırtılsıdır.
  • Dişi çiçekler ayrı ağaçta ve tomurcuk hâlinde küçüktür.
  • Genel olarak çiçekler yapraklardan önce açarlar.
  • Yaprakları yuvarlak, oval veya yürek biçiminde, tüylü, yaprak kenarları dişlidir.
  • Dişi çiçeklerin çanak yapraklarından olgunlaşan fındıkların toplanması temmuz ve ağustos aylarındadır.
     

Fındığın Faydaları;

  • Meyvesi (Fındık), sert bir kabuk içindedir ve yağ, proteinler ve karbonhidrat bakımından önemli bir besin maddesidir.
  • İç fındığın bileşiminde ortalama olarak % 4’ü su, % 65,4’ü yağ, % 15,6 protein, % 2,6 selüloz, % 0,98 azotsuz ekstra maddeler ve % 1,55 kül vardır.
  • Fındık, vitamin bakımından da iyi bir kaynaktır. 100 gram iç fındıkta 0,69 mg B Vitamini, 31,4 mg E Vitamini ve ayrıca az miktarda A ve C Vitaminleri bulunur.
  • Mineral bakımından da zengin olan iç fındığın 100 gramında 5,8 mg Demir, 160,0 mg Kalsiyum, 2,2 mg Çinko, 655,3 mg Potasyum, 2,1 mg Sodyum, 161,2 mg Magnezyum, 1,3 mg Bakır, 5,1 mg Manganez bulunur.
  • Zengin bir besin maddesi olan fındığın 100 gramı 725 kalori sağlar.
  • Vitamin ve mineral deposu olan fındık bu özellikleriyle: beden ve zihin yorgunluğunu giderir, enerji verir, kalp ve damar sağlığını korur, cildi güzelleştirir, kolesterolü düşürür…
     

Fındık Türleri;

  • Fındıklar, meyvelerin iriliklerine ve sekilerline göre isimlendirilir.
  • Yurdumuzda yetiştirilen baslıca kültür çeşitleri; tombul fındık, sivri fındık, badem fındıktır.
  • Dünyada en kaliteli fındık Giresun tombul fındığı olup, Türk fındığını diğer ülkelerince aranır duruma getirmiştir.
     

Kullanım Alanları;

  • Üretimin %80’i gıda sanayinde çikolata, bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta, dondurma yapımında hammadde olarak kullanılır, aynı zamanda çerez olarak da tüketilir.
  • İç piyasa ve ihracatta değerlendirilemeyen fındıklar, yağlık olarak kullanılmaktadır.

 

 
 


Web Tasarımı
EKŞİ Bilişim&Tasarım